Putan Putan

Putan Putan

Kwidzyn is a tourist pearl of Poland. Visiting the Cathedral and the castle. Attractions in 2021 – Fast World News

[ad_1]

Kwidzyn го туристическа перла на Полша. Не само един обаче много красив. Най-голямата туристическа атракция? Катедралата в Kwidzyn и капителният замък, свързани с катедралата. Необичайна комбинация, изобразяваща историята на региона. Кървави и болезнени. Красива, пълна със слава и противоречия. Зло и все пак вдъхновяващо. Тогава. Сега.

Времената, оставили невероятни паметници в Полша

Огън и меч. Заглавието на завладяващата проза на Х. Сиенкевич перфектно илюстрира началото на Тевтонския орден във Вармия и Мазури. Да, знам. Това заглавие, заслужилият автор, присвоен на други битки. Към други мечове и към друг огън. Имаше много такива периоди в различни части на света. Добре. За мен това изявление отлично отразява случилото се по тези земи по времето на Ордена. И какво? Превръщане на езичниците. И с разширяването на територията на Ордена броят на защитните съоръжения се увеличи. Често малки наблюдателни кули, но също така и пълноценни замъци и понякога дори гиганти от периода. Малборк е коронното постижение на отбранителната мисъл (но също така и решения, улеснили живота на хората по това време, например канализационната система). А Kwidzyn? Той е единствен по рода си.

Знам, че през Средновековието (но и по-късно) свещените сгради са били построени по такъв начин, че да максимизират малкото на човека (към Бог чрез огромна църква или катедрала). Независимо от това, въпреки тези знания (т.е. подготовка), се чувствах малък. Обемът на катедралата, нейната обиколка, височина, детайли, засилващи впечатлението за величие са невероятни. Но интериорът на катедралата в Kwidzyn е още по-впечатляващ.

С усещането за ограничаване на пространството хоризонтално, разстоянието до тавана е плашещо. И сводът е красив. В неговия аскетизъм. Бях в монументални сгради, където на свода можете да се възхищавате на стотици фрески, изобразяващи ярки, цветни и увлекателни истории от живота на светци. Имаме обратното в катедралата Kwidzyn. Простота. Бяло и тухли. Но накара ли ме да прекарам по-малко време, загледан в тавана? Не.

Между другото имам нещо подобно, че често снимам трезори. Не пътеки, олтари, изложби, картини, фигури. Правя снимки на трезори и подове. Възможно е да съм по-очарован от техническата мисъл от този период, която е по-видима в такива подробности.

Обобщавайки впечатленията си от катедралата в Kwidzyn: каквото и да съм написал, какви думи не бих използвал – те няма да приблизително представят какво можете да почувствате там. Просто трябва да отидете там. Точно както трябва да отидете до катедралата Санта Мария дел Фиоре във Флоренция. Тъй като нито една снимка и никакво описание няма да отразят това впечатление, стоящо пред и влизащо. Има причина да си припомня това красив италиански паметник. Обяснете след малко защо.

Замъкът в Kwidzyn

Толкова е свързано с катедралата Kwidzyn, че на пръв поглед е трудно да се разделят тези два обекта. Те са като сиамски близнаци. Някой, който отиде до Куидзин с мисълта да разгледа замъка, ще го види заедно с огромната катедрала. Всеки, който отиде да разгледа катедралата в Kwidzyn, също ще я види заедно с огромното укрепление. Какво ще направя Трябва да отидете до Kwidzyn с мисълта, че имаме два обединени обекта. Тогава ще видим и двете, ще оценим и двете по свой начин – ще вкусим и двете.

За да го улесня, ще предложа как да улесните опита за отделяне на замъка от катедралата: трябва да застанете пред „gdanisko“. Какво е това? Това е мощна санитарна и отбранителна кула. Най-големият в тевтонската държава и освен това връзката му с веранда със замък е най-голямата в света (или поне така се казва Уикипедия). И ако някой има съмнения относно дадената информация, достатъчно е да застане пред аркадите, на които се поддържа верандата. Те са гигантски.

Така че “gdanisko” + замък и след това замъкът + катедралата.

Богатата история на Kwidzyn – два замъка

Можете да прочетете всичко в Уикипедия (град, замък, катедрала) въпреки това накратко ще спомена най-важните моменти:

  • 1233 г. – основаване на крепостта от Тевтонския орден (на мястото на разрушената крепост на Помесан)
  • 1285 г. – издигане до ранг на местната църква до ранг на катедрала (самата катедрала е възстановена и укрепена в по-късен период).
  • Стар замък, построен от Тевтонския орден и разрушен. Материалите са използвани за построяването на нов замък (глава къща) и други сгради
  • Край на 13 век – замъкът от Капитул (т.е. този, който можем да видим днес) – първоначално построен като самостоятелно съоръжение. С течение на времето тя била свързана с катедралата в Kwidzyn.
  • Замъкът на епископа (да, имаше два замъка едновременно!) – за съжаление напълно разрушен през 1520 година
  • Окупацията от Полша, от Швеция, от Русия – това е само фрагмент от историческата суматоха, в която Квидзин беше участник. Този град има много интересна история.
  • До наши дни са оцелели: Катедралата, Замъкът, фрагменти от градските стени, фрагменти от стария град (жилищни къщи) и много други сгради (1800 – 1900).

Kwidzyn е туристическа перла на Полша

Защо мисля така? Помните ли катедралата във Флоренция, която споменах? Просто мисля, че ако целият комплекс (Катедралата в Квидзин и капитуларният замък) бъде преместен и поставен на мястото на тази обсадена флорентинска туристическа атракция, нищо няма да се промени. Флоренция все още ще бъде популярна. Стотици хиляди туристи все още щяха да тичат всяка година, за да се възхищават, въздишат и снимат. И също щеше да има опашки до различни части на паметника. До катедралата, до замъка, до „гданиско”, до музея (уебсайт музей в Kwidzyn).

Така че въпросът е? Как да направя Kwidzyn такава полска Флоренция? Смел въпрос? Полша не е лош роднина на западните страни по отношение на интересни и зашеметяващи паметници. Просто ви трябва план, който съчетава нашите предимства и план за премахване на нашите недостатъци (тези нещастни пари). И накрая – Валбжих. Обичам този град. Обичам властите на този град. За промени, за скорост. За посоката. Валбжих преди 10 години и Валбжих сега?

Kwidzyn утре?

Полша утре?

Мартин Лутър Кинг – „Имам мечта“

Катедралата в Квидзин – карта

Грешка: Е, не знаех, че мога да бъда класифициран въз основа на една грешка, но:

Извинете, че използвах името Kwidzyń. За мое по-голямо нещастие заглавието вече е коригирано (и както знаем, заглавието и кратък откъс отиват в света като туит, публикация във Fb и т.н. и т.н.). Добре. е станал. Защо се случи това?

(име Kwidzyń) “Също така често се използва от новодошлите от централна Полша. Това е погрешно наименование, което трябва да се избягва – добавя д-р Iwicki “(Kwidzyn или Kwidzyń?)

Мисли върху вятърната мелница – обяснение

Блог преместен от друга страна (ThiDoIn). Нямам сили или време да се ровя в снимки и да задавам нови без воден знак. Въпреки това съобщавам, че както снимките, така и видеоклиповете, и още повече, думата, написана върху тях туристически блог всички са мои.

Чувствам, че съм намерил крайното убежище за тази част от живота си, която бих искал да опиша. Мисли върху вятърната мелница това е добро име, което отразява живота ми. Някакъв хаос и непоследователност. За щастие, понякога в живота си ще намеря време да видя нещо интересно туристическа атракция и понякога (но по-рядко, отколкото бих искал) го описвам по този въпрос туристически блог. В същото време стартирам страницата, на която поставям Преглед на филми (но и аз Оценявам сериали). Каня те! (връзка).

[ad_2]

Source link