Putan Putan

Putan Putan

Sanctuary in Krzeszów. Baroque pearl in Lower Silesia. Attractions in 2021 – Fast World News

[ad_1]

Светилище в Кшешов. Имах късмета да видя това невероятно място. Наистина ли. Шофирайки там, не очаквах толкова много много атракции е отворена за посетители. Като цяло тази дума привличане е неадекватна. Фактът, че Светилището в Кшешов е такава Ченстохова е едно, но има и други аспекти, които изискват всеки посетител да бъде по-скромен.

Посещение на Долна Силезия

Току-що започнах да оглеждам тази провинция и вече съм влюбен. Богатство. Замъци, дворци, имения. Но също така и много останки от нацистките времена (например над и под земята Изгубената лаборатория на Хитлер в Камиена Гура). Те също са прекрасни пейзажи. Просто природата. За да обобщим – районът е потопен в историята, изтъкан в необикновен пейзаж.

Както споменах, моят акцент при по-малки и по-големи пътувания беше страхотният хотел до хотела Дворец в Струга. Надявам се, че ще посетя Долна Силезия повече от веднъж, за да разгледам нейните атракции. В момента съм много недоволен, още повече че успях да посетя Северна Полша доста щателно.

Светилище в Кшешов

Връщайки се към това, което видях в Кшешов в началото, ще кажа, че според мен трябва да резервирате цял ден за това място. Лично аз бях само няколко часа и ми се стори твърде кратък. Твърде много информация, изображения за твърде кратко време, защото това място наистина предлага много.

Светилище в Кшешов

Туристическа информация за светилището в Krzeszów

Базилика Успение на Пресвета Богородица в Кшешов – бившето цистерцианско абатство, построено през 1728-1735 г. (wiki). Св. Йозефа е построена през годините 1690 – 1696. Къщата за гости на абата е издигната през 1734 г.

Пред този монументален комплекс ще намерите няколко места за просто хранене. Що се отнася до местата за паркиране, те са много и те са навсякъде (огромни платени дворове и по-малки безплатни). Може би има дни в годината, в които дори тези просторни паркинги са пълни, но се почувствах доста странно, поставяйки колата си на малко езеро, направено от асфалт.

Билети на неприлично ниска цена в сравнение с това, което получаваме.

Светилище в Кшешов – Основен маршрут

Цена: възрастен 10 злоти

Време: 1,5 часа

Работно време: 1 май – 31 октомври от 9.00 часа00 – 1800; 1 ноември – 30 април от 900 – 1500

Наемане на водач на полски: 50 PLN

  • манастирска църква (базилика)
  • Свети Йосиф
  • Мавзолей на Силезските пиасти
  • Параклис „Мария Магдалина“

Светилище в Кшешов – Удълженият маршрут

Цена: възрастен 18 PLN

Време: 3,5 часа

Работно време: всяка събота и неделя

Наемане на водач на полски: 100 PLN

  • основен маршрут
  • мазето на манастирската църква
  • таван и базилика кула
  • музей на абатството
  • летен павилион на водата

Подробна информация: www.opattice.eu

И до днес не знам дали по-добрият вариант е да вземете ръководство или не. Интересно е с ръководство, но има просто фиксирани времеви рамки. Посещавайки светилището в Krzeszów без водач, вие получавате свобода, но с цената на историята, разказана от водача (и ако водачът е наистина добър, загубата е огромна). Всъщност това е същата дилема, както в Малборк.

За онези, които се оттеглят от ръководството, ще предложа на основния маршрут да използвате аудио ръководства (на полски, английски, немски, руски и чешки). Те работят чудесно. И с тях регулирате темпото на разглеждане на забележителностите. 90 минути? Резервирайте повече. За да попиете спокойно цялото преживяване. И говоря само за основния маршрут. Удълженият маршрут отнема толкова много време сам по себе си, тъй като летният павилион на водата е далеч от самия комплекс, така че трябва да си запазите време за доста дълга разходка.

Информация за поклонници: Kalwaria Krzeszowska – комплекс от 16 параклиса с 32 станции в Krzeszów; целият кръстов път е дълъг над 5 км (wiki).

Накрая ще ви кажа, че и там можете да се храните. Прилична, основна полска кухня на разумна цена. Фактът, че има магазин за сувенири е очевиден.

Преди да започна да говоря за това, което може да се види в Krzeszów, бих искал да кажа, че си струва просто да посетите целия комплекс (дори да търсите място, където да направите снимка). Огромна зона, заобиколена от безинтересна стена с вплетени в нея красиви параклиси.

Влизайки в него, ще видим четири големи сгради: пред базиликата, вдясно сградата на абатството; вляво (по диагонал) Къщата за гости на игумена и изцяло вляво: Църквата „Свети Йосиф“. Между Къщата на абата и църквата е столовата, която споменах.

Светилище в Кшешов

Светилище в Кшешов

Зад базиликата има малко гробище на абатството, Мавзолеят на Силезийските пиасти и параклисът на Мария Магдалина.

Когато си спомням престоя си в светилището в Krzeszów, различавам три основни точки (вероятно всеки ще запомни това място по различен начин):

Барокова перла в Долна Силезия

Базилика (по-малка) и църквата Свети Йосиф. И двете сгради са красиви отвътре, въпреки че отвън базиликата е поразителна със своята архитектура. Не става въпрос за размера (защото, разбира се, това е най-голямата сграда), а за многобройни архитектурни детайли.

Светилище в КшешовСветилище в Кшешов

Заслужава си да се разходите около него. Вътре двата обекта са различни. Става въпрос за акцента. Акцентът, който се поставя в църквата върху голям брой страхотни стенописи и върху по-голям брой други дървени детайли, които се предлагат в базиликата. Базиликата капе със стенописи и украсено дърво. Чувства се много по-богат. Дори е поразително. В църквата (която, когато се вгледате внимателно, тя изобщо не отстъпва на съдържанието си) е по-лесно да се съсредоточите. По-лесно беше да усетя този вътрешен вкус (казано по-просто, чувствах по-малко хаос на приемане).

Светилище в КшешовСветилище в КшешовСветилище в КшешовСветилище в Кшешов

Въпреки това, радост, наслада и възхищение. През цялото време.

Аудио водачите въвеждат ред в обиколката. Възприемането на впечатления. Струва си да се възползвате от тях.

Мавзолей на Силезските пиасти

Красиво, просторно място. Богато украсена. Съдържа богато украсени ковчези, съдържащи останките от силезийските пиасти: Bolek I Raw, Bernard Permanent, Bolek II Mały, Henry I и Henry II.

Изтекли линии, семейства. И от тази и подобна мисъл – кралски, полски, задълбочени семейства … Също угаснали … Какво би било …?

Memento mori

Гробището, параклисът на Мария Магдалина и … Както вече споменах, в задната част на базиликата в Кшешов има гробище, където са погребани монахините бенедиктинки и бенедиктинки. Отстрани на паметника има помещения в мазе, съдържащи ковчези, в които са погребани цистерцианци. Всичко това е допълнено от параклиса на Мария Магдалина (входът е приблизително наполовина от страната на базиликата). Това е тъмно място, което засилва темата на мястото, което споменах: memento mori.

Светилище в Кшешов – резюме

На всяко място имах различни емоции, различен темп на разглеждане на забележителности и различни мисли. Ето защо си спомням престоя си в светилището в Кшешов и по този начин го представям.

Да обобщим: количеството емоции, количеството усещания, количеството мисли, като цяло богатството на предложението на това място го прави за мен едно от най-красивите места в Полша. Просто трябва да си там. Поне веднъж.

Светилище в Кшешов – карта

Мисли върху вятърната мелница – обяснение

Блог преместен от друга страна (ThiDoIn). Нямам сили или време да се ровя в снимки и да задавам нови без воден знак. Въпреки това съобщавам, че както снимките, така и видеоклиповете, и още повече, думата, написана върху тях туристически блог всички са мои.

Чувствам, че съм намерил крайното убежище за тази част от живота си, която бих искал да опиша. Мисли върху вятърната мелница това е добро име, което отразява живота ми. Някакъв хаос и непоследователност. За щастие, понякога в живота си ще намеря време да видя нещо интересно туристическа атракция и понякога (но по-рядко, отколкото бих искал) го описвам по този въпрос туристически блог. В същото време стартирам страницата, на която поставям Преглед на филми (но и аз Оценявам сериали). Каня те! (връзка).

[ad_2]

Source link